فیبرومیالژیا یک سندرم درد اسکلتی:
فیبرومیالژیا یک سندرم درد اسکلتی:– عضلانی مزمن است که باعث ایجاد درد در تمام استخوان ها و عضلات بدن بیمار می شود.
فیبرومیالژیا یکی از بیماری هایی است که اغلب مردم اسم آن را نشنیده اند و اطلاعاتی درباره ی آن ندارند.
شاخصه ی اصلی این اختلال درد های پراکنده در کل بدن و آشفتگی روانی است.
شدت علائم :
شدت علائم بسته به عاملهایی مانند میزان استرس و فشار روانی، تغییرات جوی، تغذیه و میزان فعالیت جسمی در حال نوسان است.
برای تشخیص فیبرومیالژیا لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشکان معمولاً با استفاده از شرح حال بیمار و معاینه فیزیکی، فیبرومیالژیا را تشخیص میدهند.
شیوع این بیماری در خانم ها بیشتر از مردان است اما باید بدانید که تشخیص دقیق این عارضه کار دشواری است در نتیجه آمار مبتلایان به فیبرومیالژیا به صورت تخمین بیان می شود.
این عارضه درمان قطعی ندارد ولی با درمانی هایی که در ادامه توضیح خواهیم داد، قابل کنترل است.
علایم فیبرومیالژیا
اصلی ترین علامتی که اغلب بیماران از آن شکایت دارند، درد در تمامی نقاط بدن است.
این درد هم دراستخوان و هم در عضلات احساس می شود و با مواردی همچون هوای سرد ومرطوب، استرس و فشار روانی و بدخوابی شدید تر می شود.
یکی دیگر از علایم ابتلا به فیبرومیالژیا، احساس خشتگی در تمام روز است. بیمار با انجام کوچک ترین فعالیت به طور غیر طبیعی احساس خستگی و کوفتگی می کند. بیشتر بیمارن علت این خستگی را به اشتباه ضعیف شدن می پندارند و به این دلیل به تنهایی به پزشک مراجعه نمی کنند.
تاثیر این بیماری بر خواب:
همچنین فیبرومیالژیا در مواردی بر خواب فرد نیز تأثیر میگذارد. بیمار غالباً، حتی پس ازخوابیدن به مقدار کافی، با احساس خستگی از خواب بیدار میشود. علت این امر آن است که فیبرومیالژیا گاهی اوقات مانع از آن میشود که خواب آن قدر عمیق شود تا بیمار پس از بیدار شدن احساس سر زندگی و نشاط داشته باشد. از این علامت با اصطلاح خواب بدون خاصیت نیروبخشی یا خواب غیر ترمیمی، یاد میکنند.
یکی دیگر از علایم این عارضه مشکلاتی از قبیل اختلال در یادگیری و حافظه، اختلال در تمرکز و در مواردی اختلال در گفتار.
تپش قلب، سرگیجه، سردرد، افزایش استرس، بی حسی و خواب رفتگی اندام های بدن نیز می تواند دیگر مواردی باشند که در پی ابتلای فرد به فیبرومیالژیا، با آن ها رو به رو شود.
علت بروز فیبرومیالژیا
محققان علت دقیق و قطعی برای بیماری فیبرومیالژیا، پیدا نکرده اند و تنها می توان به مواردی اشاره کرد که می تواند عامل محرکی برای این عارضه به حساب بیایند.
عواملی همچون:
ژنتیک:
محققان در این مورد، به این نتیجه رسیده اند که فیبرومیالژیا می تواند یک بیماری خانوادگی باشد و افرادی که در خانواده ی خود فرد مبتلا دارند، بیشتر در خطر این بیماری هستند.
فشارهای شدید روحی و عصبی
تجربه های پر استرس برای فرد می تواند جسم او را نیز تحت تاثیر قرار دهد. ترشح هورمون ها و تغییرات دیگری که در پی فشار های روحی و روانی در بدن افراد ایجاد می شود، می تواند در دراز مدت ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
عفونت ها
بیماری های عفونی مانند: آنفولانزا، ذات الریه، عفونتهای دستگاه گوارش و بیماری هایی از این قبیل، که بیمار در گذشته درگیر آن ها شده است، می توانند رابطه های احتمالی با فیبرومیالژیا داشته باشند.
ضربه های شدید
ضربه های شدید جسمی نیز می تواند یکی از عواملی باشد که احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا را افزایش دهد.
درمان فیبرومیالژیا:
متاسفانه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و درمان هایی که امروزه انجام می شود بر کاهش علایم و افزایش سطح کیفیت بیمار تمرکز دارد.
به این منظور، ترکیبی از روش های مختلف همچون دارودرمانی ، فیزیوتراپی ، تعییر سبک زندگی، ورزش و روان درمانی برای بیمار تجویز می شود.
استفاده از دارو
داروهای متعددی برای کمک به سیر درمان فیبرومیالژیا تجویز میشود. بعضی داروها ی مسکن و ضد التهاب که درد بیمار را کاهش می دهد، برخی دیگر عضلههای منقبض را شل میکنند، بعضی اختلال های خواب را برطرف میکنند و تعدادی نیز عدم تعادلهای عصبی شیمیایی (نوروشیمیایی) را اصلاح میکنند.
پزشک با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری و علایم او، دارو هایی را تجویز می کند.
فیزیوتراپی فیبرومیالژیا
فیزیوتراپی فیبرومیالژیا، اصلی ترین روش درمانی این عارضه است که به منظور کاهش درد و دیگر علایم ناشی از این عارضه، افزایش دامنه ی حرکتی بیمار و بهبود سطح کیفیت عملکرد و بهبود زندگی بیمار صورت می گیرد.
عمده ی فعالیت های درمانی توسط فیزیوتراپیست به روش هایی مانند تمرین درمانی، درمان های دستی، تحریک الکتریکی ، اولتراسوند، لیزر و ماساژ انجام می شود.
ماساژ، درد عضلات را کاهش می دهد وبرای بهبودی خواب بیمار را بسیار مفید است.
در ماساژ درمانی فیبرومیالژیا غالباً کشش ملایم و دیگر روشهای فیزیوتراپی نیز به کار برده میشود. همچنین درمانگر ممکن است با توجه به شرایط بیمار از تحریک الکتریکی برای کمک به تسکین درد استفاده کند. اولتراسوند نیز برای افزایش جریان خون و بهبودی وضعیت عمومی بیمار بسیار کمک کننده است.
اصلاح سبک زندگی
ورزش
توصیه می شود همه ی افراد در طول هفته برنامه ی منظمی برای ورزش کردن داشته باشند.
پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و نرمش ها، ورزش هایی هستند که به راحتی افراد می توانند در برنامه ی روزانه ی خود جای دهند.
ورزش ها انسان را از مجموعه از بیماری های جسمی و روحی دور میکنند.
خواب
داشتن برنامه ی منظمی برای خواب می تواند ما را در برابر بسیاری از بیماری ها از جمله فیبرومیالژیا، ایمن کند.
خواب کافی در زمان مناسب، برای سلامتی جسم و روح ما امری حیاتی است.
تغذیه
بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا، بهتر است تحت نظارت یک متخصص تغذیه باشند و برنامه ی غذایی مناسبی داشته باشند.
توصیه می شود این افراد، پس از اصلاح مزاج خود، سبک جدیدی را در زندگی پیش بگیرند تا روند درمانی آن ها بازدهی بیشتری داشته باشد.
برای استفاده از هرگونه از مواد غذایی با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است منجر به تشدید علایم شما شود.
استفاده از تکنیک های مدیریت استرس
بهتر است هر فردی در طول روز زمانی را برای تخلیه انرژی ها ی منفی و استرس ها اختصاص دهد.
مداومت بر روش هایی مانند خواندن قرآن و دعاها و یوگا و مدیتشن می تواند بر افزایش آرامش کمک کند.