فیزیوتراپی پارگی رباط صلیبی

فیزیوتراپی پارگی رباط صلیبی
زمان مطالعه: 3 دقیقه

معرفی روش های فیزیوتراپی پارگی رباط صلیبی

رباط صلیبی چیست؟ فیزیوتراپی رباط صلیبی چگونه انجام می شود؟ علل پارگی رباط صلیبی و درمان آن با فیزیوتراپی چیست؟

رباط صلیبی چیست و علل پارگی آن را بیان کنید

یکی از رایج ترین آسیب های زانو پارگی رباط صلیبی (ACL) می باشد. رباط صلیبی در واقع بافتی است که استخوان ها را کنار یکدیگر در زانوی شما نگه می دارد. همچنین سبب حفظ پایداری زانوی شما می شود. رابط صلیبی شما می تواند دچار کشیدگی یا پارگی شود در صورتی که شما یک حرکت ناگهانی و سریع یا چرخش شدید هنگام دویدن یا پریدن انجام دهید که اغلب این مشکل دردناک است و می تواند باعث مشکل در راه رفتن شود.

در انگیلیسی به رباط (Ligament) گفته می‌شود که از کلمه لاتین (Ligare) به معنای اتصال یا بند منشا گرفته است. عناصر اصلی ساخت یک رباط، الیاف کلاژن بوده که این الیاف بسیار محکم، انعطاف‌پذیر و مقاوم در برابر آسیبِ ناشی از انواع تنش‌های کشش یا فشرده‌شدن هستند. الیاف کلاژن معمولاً به صورت دسته‌های موازی کنار هم قرار می‌گیرند که باعث مقاومت بیشتر فیبرهای منفرد خواهد شد.

این رشته‌ها توانایی انطباق با عملکردهای پیچیده‌ای که برای انجام آن‌ها تکامل یافته‌اند را دارا هستند. آسیب به یک رباط منجر به تغییر زیادی در ساختار و فیزیولوژی آن می‌شود و با آسیب بافتی ممکن است وضعیتی ایجاد شود که عملکرد حرکتی و بیومکانیکی مفاصل دچار اختلال شوند.

این عارضه معمولا در اثر انجام حرکت های شدید اتفاق می افتد، در مواردی نظیر فشار و ضربه به پا ممکن است، آسیب هایی در رباط صلیبی ایجاد شود. این فشار و ضربه ها ممکن است در اثر تصادفات، بلایای طبیعی و زمین خوردن یا هنگام انجام ورزش های حرفه ایی اتفاق بیفتد. عوامل هورمونی، ژنتیک رباط صلیبی حساس و آسیب پذیر و عوامل آناتومیک از مواردی هستند که ممکن است منجر به آسیب رباط صلیبی شوند. در اثر ضربه ممکن است شکستگی زانو نیز اتفاق بیفتد.

از هورمون هایی که منجر به آسیب پذیری رباط صلیبی می گردد، می توان به هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون اشاره نمود. این هورمون ها به دلیل وجود گیرنده های هورمونی در سطح زانو زنان منجر به آسیب پذیری بیشتر آنان در نتیجه فشار و ضربه می گردد.

فیزیوتراپی پارگی رباط صلیبی 2

علائم پارگی رباط صلیبی عبارت اند از

  • در صورتی که آسیب جزئی باشد ممکن است احساس درد نکنید. برخی از افراد هم به هنگام ایستادن یا قراردادن یک پا بر روی دیگری احساس درد می کنند.
  • احتمالا در 24 ساعت زانوهای شما دچار تورم می شوند. شما می توانید این تورم را با قراردادن یخ بر روی زانوهای خود یا بالا نگه داشتن پاهای خود کاهش دهید.
  • ممکن است پس از پارگی رباط صلیبی نتوانید زانوهای خود را خم کنید.
  • پس از کشیدگی یا پارگی رباط شدید صلیبی کبودی هایی در ناحیه زانو ممکن است ایجاد شود.
  • زانو دچار تحریک پذیری شده و حرکت آن دشوار می گردد.
  • بیمار احساس ناراحتی در هنگام انداختن وزن بر روی زانو می کند.
  • بیمار احساس شل شدن و عدم تعادل در زانو را احساس می کند.
  • بیمار احساس می کند که هر لحظه ممکن است در زانو لغزش پیش بیاید و از جای خود خارج شود.

درمان پارگی رباط صلیبی با فیزیوتراپی

برای درمان فیزیوتراپیست از روش های مختلفی استفاده می کند که به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • کمپرس سرد

کمپرس سرد به کاهش ورم زانوی شما کمک خواهد کرد.

  • استفاده از آتل

با کمک آتل متخصص فیزیوتراپی به بیمار آموزش صحیح راه رفتن و در مواردی محدود کردن حرکات را  می دهد.

  • استفاده از تحریکات الکتریکی

تحریکات الکتریکی نیز به بازگرداندن  قدرت عضلات شما کمک می کند. در این روش، دوره درمان به مراتب کوتاه تر است.

  • تمرین حفظ تعادل

با تمرین بر روی سطوح مختلف، فیزیوتراپیست به شما در کنترل و حفظ تعادل کمک می کند . در ابتدا به بیمار آموزش می دهد که وزن خود را بر پایی که جراحی صورت گرفته بی اندازد . با پیشرفت تمرینات، بیمار می تواند بر سطوح مختلف بر روی پای جراحی شده خود بایستد و تعادل خود را حفظ کند.

  • تمرینات حرکتی پس از جراحی رباط صلیبی

تعداد حرکات در هر فرد ممکن است متفاوت باشد.

  1. تمرین انقباض ایزومتریک، عضله چهار سر ران، یکی از مهم ترین و ساده ترین تمرینات می باشد.
  2. تمرین بعدی حرکات مچ پا است. به گونه ای که پنچه به هیچ وجه نباید حرکت داشته باشد، بیمار باید با حرکت دادن مچ پا به بهبود جریان خون و کاهش تورم در این ناحیه کمک کند.
  3. انقباض ایزومتریک عضله همسترینگ و عضله پشت ران، باید دقت داشته باشید تنها زیر عضله به سمت تخت فشرده شود . از لحاظ تعداد می توانید تا 100 حرکت در روز این ورزش را تکرار کنید.
خلاصه مطلب

با مطالعه ی این مطالب می آموزید، از رایج ترین آسیب های زانو پارگی رباط صلیبی (ACL) می باشد. رباط صلیبی در واقع بافتی است که استخوان ها را کنار یکدیگر در زانوی شما نگه می دارد. همچنین سبب حفظ پایداری زانوی شما می شود. رابط صلیبی شما می تواند دچار کشیدگی یا پارگی شود در صورتی که شما یک حرکت ناگهانی و سریع یا چرخش شدید هنگام دویدن یا پریدن انجام دهید که اغلب این مشکل دردناک است و می تواند باعث مشکل در راه رفتن شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن‌های تماس:
۰۲۱-۷۷۴۵۷۲۹۲
۰۲۱-۷۷۴۵۹۵۴۵

● ساعات پاسخگویی: از ۱۰ صبح تا ۸ شب
● حتی روزهای تعطیل