ماساژ درمانی

ماساژ درمانی

(Massage therapy)ماساژ درمانی/ مقاله ای از فیزیوتراپی مدنی: عبارتست از دست ورزی بر روی بافت های نرم بدن. این درمان به رهایی از استرس و فشار عضلانی و درد ناشی از صدمات و سرعت بهبود ناراحتی‌های حاد و مزمن كمک می كند. امروزه میلیون‌ها نفر در سراسر جهان از این روش به عنوان یک روش مراقبت بهداشتی استفاده می‌كنند.

درواقع به معنای درمان دستی بافت‌های نرم بدن مانند عضلات، بافت‌های همبند، تاندون‌ها و رباط‌ها به منظور بهبودی سلامت فرد است. ماساژ تراپی دارای متدهای بسیار متعددی می‌باشد (که به آن مدالیته نیز گفته می‌شود). افراد به دلایل گوناگونی به دنبال انجام ماساژ هستند، برای مثال برای کاهش استرس و اضطراب، شل کردن عضلات، توانبخشی پس از آسیب، کاهش درد و بهبود سلامت و تندرستی کلی بدن.

مزایای ماساژ

بر اساس پژوهش‌های انجام شده ماساژ درمانی به تسکین عارضه‌های زیر نیز کمک می‌کند:

  • اضطراب
  • فیبرومیالژی
  • سر درد
  • سندرم درد میوفاسیال
  • آسیب‌دیدگی یا کشیدگی بافت نرم
  • آسیب‌های ورزشی
  • درد مفصل گیجگاهی ـ فکی

ماساژ بدن علاوه بر خاصیت درمانی برای بسیاری لذت‌بخش نیز هست. تقویت احساس راحتی، آرامش از مزایای این درمان می باشد.اگر چه ماساژدرمانی فواید متعددی دارد، اما نمی‌توان آن را به عنوان جایگزینی برای درمان‌های معمول پزشکی محسوب کرد. بنابراین اگر می‌خواهید ماساژ درمانی را امتحان کنید، حتماً ابتدا با پزشک معالج خود مشورت کنید.

ماساژدرمانی کیفیت زندگی را بهبود می‌بخشد و درد ناشی از فیبرومیالژی را کاهش می‌دهد. پایین آوردن سطح اضطراب، بهبود کیفیت خواب، تسکین درد و ارتقاء کیفیت زندگی از فواید ماساژ درمانی به شمار می‌رود.

تاریخچه ماساژ درمانی

تاریخچه ماساژدرمانی به حدود ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد . در متن كتاب امپراطور زرد (كتاب مرجع طب داخلی چین) برای درمان فلج و تب و لرز به ورزش، ماساژ پوست و عضلات و نیز تمرینات بر روی دست و پا توصیه شده است.

بقراط در حدود ۴۰۰ سال قبل از میلاد ضرورت استفاده از مالش را به عنوان یك درمان بخصوص در درمان آسیب‌های ورزشی و جنگی، به پزشكان گوشزد كرد. اسناد قدیمی دال بر استفاده ژاپنی‌ها و نیز سایر تمدن‌ها نظیر مصر، روم و عرب از ماساژ درمانی موجود است.
ماساژ درمانی به شیوه نوین و علمی، توسط هنریك لینگ (۱۸۳۹-۱۷۷۶) بر پایه ماساژ و ورزش بنیان نهاده شد. دو برادر پزشک امریكایی به نام جورج و چارلز تیلور پس از تحصیل در سوئد ، در سال ۱۸۵۰ این رشته را به آمریكا معرفی نمودند.

تکنیک‌های ماساژ درمانی

  • ماساژ استروک

یک تکنیک ماساژ بدن ابتدایی و در عین حال مؤثر است که هم جهت با جریان خون انجام می‌شود. این تکنیک با پراکنده‌سازی و دور کردن مایع از محل آسیب‌دیدگی به کاهش التهاب و تورم کمک می‌کند.

  • ماساژ نیدینگ

به روش‌های مختلفی قابل اجرا است. هر کدام از این روش‌ها با توجه به قسمتی از دست که از آن برای انجام ماساژ استفاده می‌شود نامگذاری می‌شوند، مانند نیدینگ با انگشت شست و نیدینگ با کف دست. فشار می‌بایست با توجه به هدف از انجام ماساژ و حجم بافت‌های تحت درمان اعمال شود.‌ ریتم و تعداد حرکات هم به اندازه فشار مهم است، زیرا در اینجا فشار به صورت متناوب (نه پیوسته) اعمال می‌شود.

  • آزادسازی مایوفاشیال

این یک تکنیک دستی برای کشش دادن به فاشیا است که با هدف متعادل‌سازی بدن انجام می‌شود. فاشیا که بین پوست و ساختار درونی عضله و استخوان قرار دارد، یک شبکه یکپارچه از بافت همبند است که عضلات، اندام‌ها و ساختارهای اسکلتی موجود در بدن را پوشش داده و آن‌ها را به هم متصل می‌کند.

آسیب‌ها، استرس، ضربات و نادرست بودن وضعیت قرارگیری بدن می‌توانند باعث محدودیت فاشیا شود که به این ترتیب هدف تکنیک آزادسازی مایوفاشیال از بین بردن محدودیت‌های فاشیا و احیای بافت‌ آن خواهد بود.

  • درمان نقاط ماشه‌ای

درمان نقاط ماشه‌ای یک تکنیک فیزیوتراپی است که در آن با اعمال فشار بر بافت عضلات حساس به لمس، درد و اختلال عملکرد بخش‌های دیگری از بدن کاهش می‌یابد. نقاط ماشه‌ای مایوفاشیال یک سری نقاط دارای حساسیت شدید، با یک کانون انقباضی پردرد می‌باشد ، که اغلب در نقاط طب سوزنی قرار دارند. همچنین، معمولاً گره‌های عضلانی همان نقاط ماشه‌ای هستند.

  • ماساژ فریکشن عمقی

این روش درمانی برای بافت‌های همبند عرضی است که مستقیماً با انگشتان دست انجام می‌شود. در تکنیک فریکشن عمقی یک فشار کم و زیاد شونده (نوسانی) عمود بر جهت طولی فیبرهای بافت اعمال می‌شود.

از این تکنیک بیشتر برای از بین بردن بافت‌های اسکار ضخیم و دردآفرینی استفاده می‌شود که در تاندون‌ها و رباط‌های آسیب دیده به وجود می‌آیند. اگر این ضایعه‌ها کم نشوند، به احتمال زیاد باعث ناراحتی‌های بیشتر شده و خیلی سریع‌تر از آنچه انتظار می‌رود بدتر شوند.

  • ماساژ فشاری

اعمال فشار ریتمیک بر روی عضلات باعث افزایش جریان خون عمقی و نرم شدن بافت‌ها می‌شود. عموماً از این تکنیک برای گرم کردن و آماده‌سازی جهت انجام ماساژهای عمقی‌تر و تخصصی‌تر استفاده می‌شود.

  • ماساژ بین‌فیبری

از تکنیک‌های اصطکاک بین‌فیبری، به شکل عمومی برای کشش و گسترش گروه‌های عضلات بزرگ استفاده می‌شود؛ همچنین، در بافت‌های همبند و عضلات درگیر، از تکنیک اصطکاک عرضی عمقی برای کاهش چسبندگی بافت‌های اسکار و کمک به تقویت و انعطاف‌پذیر شدن بافت‌ها در طول فرایند بهبود استفاده می‌شود.

  • ماساژ سوئدی

ماساژ سوئدی یک ماساژ قدیمی، پایه ای و بی نظیر است که در آن همزمان از ضربات نرم و سفت استفاده می شود. شما بر روی یک میز صاف ماساژ قرار گرفته اید. ماساژ با میان بدن شما شروع می شود، وارد کردن ضربه هایی طولانی و برس مانند در راستای کمر، کتف ها،‌ دست ها، سپس پاها و پایین کمر کار خود را آغاز می کند. متخصص از تکینک های متنوعی استفاده می کند و می تواند از کف دست،‌ انگشتان دست یا نوک انگشتان برای اعمال فشار بر نقاط خاصی از عضلات بهره گیرد، این روش ها کمک زیادی به نرم کردن و کشش عضلات می کند.

بر خلاف ماساژ های پر فشاری مانند شیاتسو یا ماساژ های کششی مانند ماساژ تای،‌ نوع سوئدی برای این طراحی شده است که گردش خون را بهبود ببخشد تا خون بهتر به عضلات بزرگ بدن جاری شود.

این تکنیک‌ها معمولاً به ترتیب زیر اجرا می‌شوند:

افلوراژ: ضرباتی آهسته با کف دست‌ها، انگشتان شست و/یا نوک انگشت‌ها پتریساژ: ورز دادن با دست‌ها، انگشتان شست و/یا انگشت‌ها اصطکاک: وارد آوردن فشار با حرکات دایره‌ای به وسیله کف دست‌ها، انگشتان شست و/یا انگشت‌ها ارتعاش: حرکاتی نوسانی که باعث ارتعاش یا تکان خوردن بدن می‌شوند. ضربات سریع: ضربات کوتاه یا تند حرکات فعال و غیرفعال: حرکات کششی و خمشی