نرمی غضروف کشکک [gap]
کندرومالاسی (Chondromalacia) یا نرم شدن غضروف کشکک زانو یکی از عارضه های شایع و دردناک زانو است. در این مقاله سعی داریم شما را با علت کندرومالاسی و همچنین راه های درمان آن از جمله درمان های خانگی، دارو و فیزیوتراپی زانو آشنا کنیم.
علت کندرومالاسی یا نرم شدن غضروف زانو چیست؟
تغییر شکل مسیر کشکک زانو عوامل مختلفی دارد که علت مهم ایجاد کننده زمینه این بیماری عبارت است از تغییر شکل شیار مانند کشکک زانو و عدم تعادل بافت های متصل به استخوان آن
کشکک زانو در زمان حرکت باید از قسمت شیار مانندی در پایین و جلوی استخوان ران حرکت کند که تغییر شکل این مسیر یکی از علت های ایجاد زانو درد بواسطه بیماری کندرومالاسی است. علت دیگر این بیماری این است که فشار بیشتری به بخش هایی از کشکک وارد میشود که این فشار موجب به اصطلاح ریشریش شدن غضروف زانو و نرم شدن آن میشود.
چه کسانی بیشتر در خطر کندرومالاسی هستند؟
بیماری کندرومالاسی در زنان بیشتر از مردان دیده میشود به طوری که از هر ۱۰ انسان مبتلا به نرم شدن غضروف زانو، بیش از ۶نفر آن از بانوان هستند.
ورزشکاران رشته هایی مثل فوتبال، تنیس، دوچرخه سواری و اسکی بیشتر به این بیماری دچار میشوند که بیشتر در افرادی است که افزایش فشار این ورزش ها را به صورت ناگهانی بالا برده اند یا به تازگی شروع به آن نمودهاند. همچنین افراد مبتلا به بیماری زانو پرانتزی و صافی کف پا بیشتر به این بیماری دچار میشوند. برخی از علت های نرمی غضروف کشکک زانو به این شرح است:
- ستئوآرتریت
- آرتریت روماتوئید
- عفونت مَفصل زانو
- ضربه دیدن یا تروما
- صدمه دیدن مینیسک
- خونریزی پیاپی داخل زانو
- استفاده بیش از حد از زانو
- ضعیف بدون عضله های کنار زانو
- تزریق چندین مرتبه داروهای استروئیدی به داخل زانو
لازم به ذکر است که معمولا افراد بالای چهل سال به زانو درد با این علت کمتر دچار میشوند اما کسانی که سابقه آسیب دیدگی در زانو مثل شکستگی یا دررفتگی آن را داشته باشند، بیشتر خطر کندرومالاسی هستند.
نشانه های نرمی غضروف زانو (کندرومالاسی)
مهمترین نشانه کندرومالاسی، درد و حساسیت کشکک زانو است که با ساییده شدن این غضروف و ورم آن همراه است که در اکثر موارد در قسمت جلو زانو که علت آن گفته شد پیش میآید هرچند امکان کشیده شدن درد آن به پشت زانو هم اتفاق میافتد. نشانه های کندرومالاسی از این قرار است:
- مشکل در حرکت زانو
- وزم زانو بویژه جلوی آن
- وجود درد در قسمت جلو زانو
- محدود شدن دامنه حرکتی زانو
- احساس بی ثباتی در مفصل زانو
- خالی کردن زانو به صورت ناگهانی
- زیاد شدن درد هنگام بالا و پایین رفتن پلهها
- درد زانو در هنگام بلند شدن از حالت نشسته
- تشدید درد بواسطه فعالیت های جهشی یا دویدن
- و…
لازم به ذکر است طی کردن مسیر درمان این بیماری دردناک از تشخیص تا کم کردن درد و از بین بردن آن تحت نظر متخصص باتجربه، به انجام هرچه سریعتر و کمهزینهتر درمان کمک شایان توجهی میکند.
راه تشخیص نرمی غضروف زانو
پزشک باتوجه به نشانه های کندرومالاسی و صحبت با بیمار پیرامون مشکلاتش، معمولا اقدام به شروع معاینه وی به کمک یکی از راه های از قبیل موارد ذیل مینماید:
- ام آر آی
- آرتروسکوپی
- سی تی اسکن
- رادیوگرافی اشعه ایکس
یکی از کار هایی که متخصص در هنگام معاینه فیزیکی انجام میدهد این است که با حرکت پا در جهت های متفاوت، عارضه های دیگر را از حدس خود بیرون کند زیرا نشانهها و علامت های شبیه به همه دارند.
درمان کندرومالاسی یا نرمی غضروف کشکک زانو
درمان کندرومالاسی یا همان نرمی غضروف کشکک زانو راه های متعددی دارد که انجام هر یک از آنها ذیل نظر و با اولویت و توصیهای که پزشک معالج میکند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
درمان کندرومالاسی با دارو
پزشک برای تسکین درد یکی از داروهای ایبوپروفن یا استامینوفن را توصیه میکند که باتوجه کاربرد کاهندگی موقت درد، تنها درد یا برای مدت زمان محدودی کاهش میدهد که پس از اینکه اثرشان از بین رفت، همان درد شدید بازخواهد گشت!
درمان سریع و خانگی درد زانو
1. استراحت دادن به زانو
پرهیز از انجام کارها و فعالیت های مکرر و سنگین با زانوی آسیب دیده و کمک گرفتن از عصا به هنگام راه رفتن از نکات مهم درمانی و مراقبتی بوده که به بهبود وضعیت زانو کمک می کند.
2. استفاده از زانو بند طبی
بستن زانو به وسیله زانو بند طبی به منظور ثابت نگه داشتن زانو و همچنین استراحت دادن به آن از دیگر موارد درمانی و مراقبتی بوده که به بهبود زانو کمک می کند.
3. مصرف داروهای مسکن
ضد التهاب و درد و کاهش دهنده اسپاسم: جهت تسکین و کاهش درد زانو، کاهش التهاب و همچنین کاهش خشکی و گرفتگی زانو از داروهای تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
4. ماساژ دادن
ماساژ ناحیه آسیب دیده زانو به تنهایی و یا با استفاده از آب ولرم و گرم، روغن های گیاهی، پمادهای ضد درد و ضد التهاب، به بهبود سریع تر زانو کمک می کند.
5. استفاده از کمپرس سرد
گذاشتن یخ و استفاده از کمپرس سرد به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه بر روی ناحیه آسیب دیده زانو موجب بهبود درد و تورم زانو می شود.
6. بالا قرار دادن زانوی آسیب دیده
زانوی آسیب دیده خود را بالاتر از سطح زمین و قلب خود و بر روی یک بالش قرار دهید تا جریان خون افزایش یافته و تورم و التهابات زانو کاهش پیدا کند.
کمپرس یخ:
کمپرس یخ، بالا بردن اندام و استراحت از راه هایی از مانند دارو، علامت های کندرومالاسی را کاهش میدهد. یکی از راه های درمان نرمی غضروف کشکک زانو، مراقبت از آن است که فشار زیادی بر زانو وارد نوشد.
از انجام فعالیت هایی که درد را تشدید میکند بپرهیزید. فعالیت هایی مثل دویدن، پریدن و… که از عضلات پا برای انجام آنها کمک گرفته میشود. روزی چهار مرتبه به مدت حدود یک ربع روی استخوان کشکک زانو و یا ناحیهای که درد میکند کمپرس یخ یا یخ قرار دهید. انجام این کار را تا چند روز بعد از آسیب تکرار کنید. نکته مهم این است که یخ را مستقیما روی پوست قرار ندهید زیرا موجب سوختگی میشود.
یکی دیگر از راه های درمان موقت کندرومالاسی، فشار موضعی است. پزشک با قرار دادن یک بانداژ، فشاری به زانو وارد میکند که باید توجه داشت این بانداژ خیلی سفت بسته نشود. پس از درمان هم شما به زانو بند طبی یا مشابه آن نیاز دارید که محافظت از زانو شما کمک کند.
یکی دیگر از راه های درمان سریع و خانگی درد زانو، استفاده از چسب بویژه برای ورزشکاران است. فیزوتراپیست نحوه صحیح انجام این کار را به بیمار آموزش میدهد.
درمان کندرومالاسی با تمرین ورزشی
انجام یک برنامه توانبخشی تحت نظر یک متخصص باتجربه میتواند به درمان هر چه سریعتر نرمی غضروف زانو شما کمک کند. منقبض شدن ساختار های جانبی زانو به وسیله ماساژ ورزشی هم به درمان کندرومالاسی کمک میکند.
نکته مهم هنگام دویدن استفاده از کفش مناسب و پرهیز از دویدن بر روس سطوح سفت مانند بتن هست.
درمان کندرومالاسی با لیزر پرتوان
لیزر پرتوان یکی از راه های مرسوم کاهش درد انواع بیماری ها است که در این بیماری هم کاربرد دارد. با استفاده از لیزر پرتوان جریان خون ناحیهای که آسیب دیده شده افزایش میابد که موجب درمان کندرومالاسی در سطح سلولی میشود.
درمان کندرومالاسی با فیزیوتراپی
یکی از مهمترین راه های درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا همان کندرومالاسی فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی موجب قوی شدن عضله های چهار سر رانی، همسترینگها و دیگر عضلات نزدیک زانو میشود. همانطور که بیان شد، نداشتن تعادل عضلانی (ضعیف بودن برخی عضلات همجوار زانو) از علت های ایجاد بیماری کندرومالاسی است. در درمان کندرومالاسی با فیزیوتراپی به قوی شدن این اندام کمک میشود که فشار به صورت یکسان پخش شود.
دوچرخه ثابت یا شنا از ورزش هایی است که فیزیوتراپیست برای کاهش علایم کندرومالاسی توصیه میکند.
نکته مهم در این موضوع رجوع به یک متخصص باتجربه است که مسیر درمان شما را تسهیل کند و از اتلاف وقت و هزینه شما بپرهیزد.
فیزیوتراپی کندرومالاسی در تهران
مرکز فیزیوتراپی مدنی با دو دهه تجربه و استفاده از دستگاه های جدید، آماده درمان بیماری های کندرومالاسی در مرکز تهران خود است. این مرکز در شرق تهران، محله رسالت، میدان رسالت، خیابان شهید مدنی، نرسیده به مترو جانبازان، نبش کوچه 146، پلاک 1458 واحد 1 واقع شده است. و افتخار دارد که در این سالها، تجربه موفق درمان انواع بیماری ها با روش های فیزیوتراپی را داشته است. این مرکز جهت کسب راحتی شما عزیزان، قرارداد با انواع بیمهها برقرار نموده است.
درمان کندرومالاسی با جراحی
به طور معمول درصورتی که روش های درمانی بالا انجام شد و رضایت حاصل نشد، به این مرحله میرسیم که این نکته حائز اهمیتی است. یکی از روش های رایج جراحی کشکک زانو، وارد کردن دوربین تاشو کوچکی است تا جراح بتواند داخل مفصل زانو و غضروف را مشاهده کند. در مواردی به اجبار کشکک زانو برداشته میشود!
پیشگیری از نرمی کشکک زانو (کندرومالاسی)
یکی از مهمترین راهکار های جلوگیری از نرمی کشکک زانو و ابتلا نشدن به عارضه پر درد کندرومالاسی، جلوگیری از وارد شدن صدمه به زانو است. از دیگر راه های پیشگیری میتوان به استفاده مناسب و همچنین به اندازه از زانو را دانست.
راه های دیگر پیشگیر از درد زانو به واسطه کندرومالاسی یا همان نرمی غضروف کشکک زانو:
- حفظ وزن: در صورتی که اضافه وزن دارید برای جلوگیری از این سندورم بهتر است وزن خود را کم کرده و کنترل کنید. چرا که وزن اضافی می تواند بر روی مفصل زانو فشار زیادی وارد کند و خطر ابتلا به پاتلوفمورال را افزایش دهد.
- تقویت عضلات: راه حل دیگر برای جلوگیری از این عارضه، تقویت عضلات زانو می باشد. این کار موجب کاهش احتمال ناتوازنی عضلانی زانو شده و منجر به قرار گیری زانو در راستای منساب و صحیح خود می شود. (با استفاده از قرص های تقویت کننده عضلانی و ویتامین های مفید بدن می توانید به تقویت این عضلات کمک کنید.)
- گرم کردن بدن و نرمش قبل از ورزش: قبل از انجام ورزش های سنگین حتما بدن را با نرمش های سبک گرم کنید تا به طور ناگهانی دچار کشیدگی و پارگی و آسیب هایی از این قبیل نشوید.
- اصلاح کف پا: در صورتی که کف پای صافی دارید، حتما در جهت درمان آن اقدام کرده و از کفش های مناسب و طبی استفاده کنید تا فشار وارد شده بر زانو کنترل و کم شود.
- پرهیز از فشار آوردن مکرر به زانو: با پوشیدن کفش های مناسب، استفاده از بریس در طول تمرینات ورزشی، انجام حرکات ورزشی به آرامی و… می توانید از ورود فشار بیش از حد به زانو جلوگیری کنید
دیگر موارد موثر در پیشگری از نرمی کشکک زانو
- تقویت عضله های اطراف زانو به ویژه عضله چهارسر
- کار کردن روی سطوح سخت با محافظ زانو
- افزایش شدت تمرینات به تدریج
- استفاده از کفش مناسب
- مشاوره با متخصص در انجام فعالیت های خاص ورزشی مثل اسکی و…
[block id=”moshavere”]