بررسی کامل بیماری فلج صورت
بیماری فلج صورت که به نام فلج بلز نیز شناخته می شود از نمونه بیماری های عضلانی است که دارای حرکات اصلاحی مشخصی در فیزیوتراپی خواهد بود. در این بیماری فرد مبتلا هیچ کنترل بر روی قسمت مشخصی از عضلات صورت خود نخواهد داشت و مرور زمان این عدم حرکت موجب ضعف در سایر عضلات فرد خواهد شد.
این بیماری موجب می شود که ماهیچه های صورت فرد گرفتگه یا فشرده شوند، به همین علت برای حرف زدن، غذا خوردن یا حتی پلک زدن فرد با مشکل مواجه خواهد شد.
علل ابتلا به این بیماری
بیماری فلج بلز از نمونه بیماری هایی تلقی می شود که دلیل ثابت و اثبات شده ای برای ابتلا به آن تعیین نشده است. همانطور که اشاره شد، افراد بسیاری بدون هیچ دلیل یا مشخصه ای بخشی از زندگی خود را درگیر این بیماری ناگوار خواهند شد.
خوشبختانه در بیشتر بیماران این اختلال موقتی خواهد بود و با این حال روند درمان آن ها وابسته به میزان شدت بیماری زمان بر خواهد بود.
فلج ماهیچه های صورت در برخی از مواقع تحت اعمال ضربه به جمجه و بخی از سر رخ می دهد، با این حال در غیر این صورت ممکن است هر فردی در هر سنی درگیر ان بیماری ناگوار شود.
در بیشتر موارد ضعف های موقتی و فلج نابهنگام صورت، توسط تشخیص پزشک و انجام جلسات فیزیوتراپی قابل درمان و بهبودی خواهد بود.
علائم اولیه ابتلا به بیماری فلج بل
چارلز بل مکتشف بیماری فلج بل بود. به همین علت گرفتگی و ضعف ماهیچه های صورت به نام این متخصص نام گذاری شده است.
این بیماری از نمونه اختلال هایی است که در پی بروز مشکل در مفصل فک ها و گیج گاه فرد به وجود خواهد آمد، همچنین می تواند از عارضه های سکته مغزی باشد. چارلز بل با پژوهش درباره این بیماری بروز علائم اولیه زیر را مختص فلج صورت اعلام کرده است.
- درد گوش ها
- احساس درد شدید در دندان یا گونه ها
- بی حس شدن صورت
- ضعف پا و بازو ها
- سر گیجه مکرر و احساس درد شدید در سر
روش های درمانی فیزیوتراپی
همانطور که در مطالب قبل نیز به آن اشاره شد، جهت بهبود و درمان این بیماری حرکات درمانی فیزیوتراپی تجویز خواهد شد.
روش های درمانی این بیماری توسط فیزیوتراپیست ها با استفاده از دستگاه های پزشکی تجویز می شود. طول درمان بیماری مذکور با کمک حرکات تجویز شده فیزیوتراپی حدود 6 ماه تخمین زده خواهد شد.
با این حال بسیاری از کارشناسان معتقد هستند جهت تاثیر گذاری بیشتر بهتر است طول درمان جلسات فیزیوتراپی تا 1 سال ادامه داشته باشد.
تمرینات فیزیوتراپی برای درمان فلج بلز
در جهت تکمیل اطلاعات فوق، می بایست در نظر داشت که برای درمان این بیماری از روش ها و تمرین های متعددی استفاده می شود.
تمامی روش های موجود در فیزیوتراپی برای درمان بیماری فلج بلز بر روی ماهیچه های بینی، چشم ها، لب، و گونه ها هدف گذاری می شوند.
این تمرینات می توانند از کوچک شدن و فشردگی بیشتر صورت جلوگیزی نایند و در پی این درمان عضلات صورت تعادل بیشتری پیدا خواهند کرد. در ادامه به برخی از این روش ها اشاره شده است.
- اعمال شوک الکتریکی
- ماساژ عضلات صورت
- انجام طب سوزنی و تحریک عصب عضلات صورت
اقدامات ضروری قبل از انجام فیزیوتراپی
جهت درمان و بهبودی این بیماری می بایست بر روی تحریک عضلات و عصب صورت تاکید شود. بنابراین بهتر است قبل از مراجعه به متخصص فیزیوتراپیست با استفاده از یک تیمه یخ عضلات صورت را تحریک نمایید.
این روش به گونه ای اعمال می شود که یک قالب یخ در یک پارچه مرطوب پیچیده می شود بر روی گونه ها، اطراف چشم و لب ماساژ داده خواهد شد.
با استفاده از این روش می توان علاوه بر تحریک عضلات صورت به کاهش التهاب های عصب نیز کمک بزرگی کرد.
اعمال اقدامات ضروری پس از انجام فیزیوتراپی
برای سرعت بخشیدن به اثر بخشی درمان فیزیوتراپی می بایست اقداماتی را پس از انجام فیزیوتراپی اعمال کرد. یکی از این اقدامات اساسی دقت بر نحوه جویدن غذا خواهد بود، به گونه ای که فرد می بایست از هر دو سمت صورت خود برای جویدن غذا استفاده نماید.
همچنین بهتر است فرد عضلات صورت خود را برای انجام فعالیت های معمولی همچون حرف زدن ترغیب نکند، پس از انجام اولین جلسه درمانی تغییر در فرم حرف زدن فرد ایجاد خواهد شد. بنابراین هیچ جایی برای نگرانی نخواهد بود.
نکات مراقبتی برای بیماران مبتلا
پس ازانجام جلسات فیزیوتراپی بهتر است فرد مبتلا به هنگام جویدن غذا مطمئن شود که گونه های داخلی و لثه های آن فاقد هر گونه مواد غذایی باشند. زیرا وجود تکه های غذایی در بین این قیمت های فلج شده می تواند عمل بلع را سخت کرده و خطرناک شوند.
همچنین در صورت درگیر بودن عضلات چشم، فرد مبتلا می بایست از چشم خود در مقابل هر نوع آلودگی و گرد و خاک محافظت نماید. بنابراین بهتر است از عینک های استاندارد و محافظ استفاده شود.
مزایا انجام تمرین های فیزیوتراپی
همانطور که در مطالب قبل نیز به آن اشاره شد، یکی از اصلی ترین روش های درمان و بهبود بیماری فلج بلز انجام مداوم و مکرر تمرین های فیزیوتراپی خواهد بود. علاوه بر حفظ تعادل و جلوگیری از فشردگی بیش از حد عضلات این روش دارای مزیت های متعددی است که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- بسته شدن پلک ها و حالت طبیعی صورت
- بهبود حرکات صورت و لب
- افزایش تقارن در فرم صورت فرد مبتلا
- بیشتر شدن اعتماد به نفس فرد بیمار
- بهبود روند صحبت کردن و جویدن غذا
- کمک تقویت عضلات
- آموزش مهارت های حرکتی و اصلاحی
- کاهش درد
- افزایش تحرک و کاهنده تنبلی عضلات
- انعطاف پذیری بیشتر عضلات
- هماهنگی میان عضلات
خلاصه مطالب
بیماری فلج صورت از جمله اختلال هایی است که جهت بهبود و افزایش سلامت فرد نیازمند به انجام تمرین های فیزیوتراپی خواهد بود. برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار حائز اهمیت است که فرد بر تحریم عضلات صورت و ترغیب آن ها به فعالیت تاکید زیادی داشته باشد.