کندرومالشی، در حقیقت همان نرمی کشکک زانو ، ضعیف شدن و نرم شدن غضروف در قسمت زیرین کشکک زانو است که یکی از شایع ترین علل ایجاد درد درناحیه زانو می باشد.
کندرومالشی:
در ابتدای نرم شدن غضروف ها، اغلب بیمار علایم خاصی ندارد و به پزشک مراجعه نمی کند. کم کم شیارهای تشکیل شده بر اثر تحریک پرده ی سینویال، شروع به بزرگ شدن کرده و سطح بیشتری از غضروف دچار آسیب می شود. بیمار به تدریج درد کمی را احساس می کند که در این مرحله نیز به دلیل قابل تحمل بودن آن اغلب به پزشک مراجعه نمی شود ولی در صورت شروع درمان در این مرحله درمان کامل این عارضه به راحتی صورت می گیرد.
پس از پیشرفت بیماری، غضروف شروع به تکه به تکه شدن می کند، تا حدی که قطر تکه های غضروف می تواند ضخامتی حدود 1 سانتی متر داشته باشد. به همین دلیل بیمار درد بسیار زیادی را گزارش می کند.
علت بروز درد با وجود نبود گیرنده ی درد در غضروف، تحریک مداوم پرده ی سینویوم بوده که از لحاظ عصبی نیز بسیار غنی است. از طرف دیگر غضروف تخریب شده توانایی جذب نیروها را نداشته و به همین دلیل تمام نیرو به استخوان ساب کندرال که در زیر غضروف قرار گرفته است وارد می شود.استخوان ساب کندرال نیز از لحاظ عصبی غنی بوده و نیروهای و نیروهای وارده به آن سبب بروز درد می شود.
در کندرومالشی غضروف مفصل پتلا در ابتدا درگیر می شود و امکان انتقال درگیری به غضروف کوندیل های فمور و اختلال مفصل تیبیوفمورال نیز وجود دارد.
در صورتی که اقدامات درمانی لازم انجام نشود، غضروف مفصلی کاملا از بین رفته و مفصل شروع به تخریب شدن می کند. در این مرحله درمان قطعی وجود ندارد و فقط می توان درد بیمار را کاهش داد، همچنین به دلیل تخریب سطوح مفصلی، ترمیم نیز صورت نمی گیرد.
فاکتورهای افزایش ریسک ابتلا به کندرومالشی
_ بین افراد 20 تا 40 سال، بیشتر به دنبال فعالیت های زیائ رخ می دهد.
_ بین افراد 40 تا60 سال، بیشتر به دلیل اختلالات هورمونی، مخصوصا در دوران یائسگی در خانم ها رخ می دهد.
علایم کندرومالشی یا نرمی کشکک زانو
_شروع درد به صورت تدریجی خواهد بود.
_درد به طور اولیه در داخل زانو و نواحی اطراف پتلا ایجاد می شود.
_ درد هنگام فعالیت هایی که تحمل وزن بر زانو ها است، تشدید می شود.
_ بیمار هنگام پایین آمدن از پله ها درد زیادی را در زانوی خود احساس می کند.
_درد هنگام نشستن طولانی به صورت زانوی خم، تشدید می شود.
_ ایجاد تورم خفیف و صدای کریپتاسیون در هنگام خم و راست کردن زانو رخ می دهد.
_ به ندرت امکان جمع شدن مایع در زانو نیز وجود دارد.
مراحل بیماری
_ دوره ی حاد: بیمار درد شدیدی در هنگام فعالیت و استراحت گزارش می دهد و در ناحیه زانو تورم و قرمزی نیز وجود داردو
_ دوره ی تحت حاد: درد بیمار در وضعیت استراحت زیاد نبوده ولی با کوچک ترین فعالیت درد تشدید می شود.
_ دوره ی مزمن: درد در وضعیت استراحت و فعالیت وجود نداشته ولی با یک فعالیت ناگهانی و شدید بروز می کند.
درمان کندرومالشی
به منظور پی بردن به فاز حاد یا مزمن بیماری، نباید به مدت زمانی که از عارضه گذشته است توجه کرد، بلکه توجه به علایم بیمار بسیار مهم تر است.
برای مثال ممکن است فردی سیر پاتولوژیک طولانی را طی کرده باشد ولی عارضه بر اثر یک ضربه به صورت حاد بروز کند، که در این شرایط درمان براساس علایم حاد صورت می گیرد.
فیزیوتراپی کندرومالشی
زمانی که بیمار با درد و عوارض ناشی از کندرومالشی یا همان نرمی کشکک زانو به پزشک مراجعه می کند پزشک دوره ی درمانی تحت نظارت یک فیزیوتراپیست ماهر تجویز می کند.
در فرایند فیزیوتراپی، ابتدا تلاش بر کاهش درد و تورم ناشی از کندرومالشی خواهد بود و پس از کنترل آن، فیزیوتراپیست شروع به تمرین درمانی به منظور تقویت عضلات و پس از آن تمریناتی برای افزایش انعطاف پذیری در بیمار، می کند.
کاهش درد و تورم
استفاده از یخ و باندارژ بدون فشار می تواند برای کاهش درد و تورم ناشی از نرمی کشکک زانو یا همان کندرومالشی، مفید باشد.
همچنین از گرمای سطحی به همین منظور می توان استفاده کرد.(گرمای عمقی به دلیل افزایش سیر تخریب عدم کاربرد دارد.)
در صورتی درد بسیار شدید باشد، به بیمار در وضعیت 45 درجه زانو استراحت داده می شود، زیرا بیشترین فضای مفصلی در این زاویه وجود داشته و عضلات همسترینگ نیز در وضعیت کشیده قرار نمیگیرند. اگر برای چندین روز نیاز به قرار گیری در این وضعیت وجود داشته باشد، درمانگر به منظور جلوگیری از کوتاهی عضلات وکپسول مفصلی، حرکات پاسیو را در دامنه ی کامل (روزی3-4مرتبه) برای بیمار انجام می دهد.
و در نهایت برای کاهش درد و تورم استراحت و ایجاد وضعیت بدون بدون تحمل وزن، تجویز می شود.
تمرین درمانی کندرومالشی
فیزیوتراپیست بعد از رفع علایم حاد از تمرین درمانی برای بیمار استفاده می کند. در ابتدا از تمرینات زنجیره ی باز و پس از آن از تمرینات زنجیره ی بسته استفاده می شود.
به منظور تقویت عضله ی واستوس مدیالیس بهتر است از روش های PNF و همچنین تحریک الکتریکی استفاده شود.
استفاده از بریس
ممکن است فیزیوتراپیست، به جهت ایجاد ساپورت مناسب برای مفصل پتلوفمورال، استفاده از بریس را برای شما پیشنهاد دهد. استفاده از بریس مناسب از حرکات اضافی پتلا جلوگیری می کند و احتمال دررفتگی و نیمه دررفتگی پتلا را کاهش می دهد.
پیشگیری از نرمی کشکک زانو
کندرومالشی، مانند بسیاری از بیماری ها با رعایت نکات و اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری است، به نمونه هایی از آن اشاره می کنیم:
_ پیشگیری از تحت فشار قرار گرفتن مکرر کشکک زانو.
_ استفاده از پد محافظ زانو و زانوبند(به خصوص در طی استفاده مکرر از زانو) احتمال آسیبدیدگی را کم میکند.
_ انجام دادن تمرینات مخصوص تقویت عضلات چهار سر ران و عضلات همسترینگ و تمرینات ابداکتور هیپ
_ جلوگیری از اضافه وزن.